Zácpa

 

Jedná se o obtížné, méně časté a málo vydatné vyprazdňování střev. Často není možná spontánní defekace. Většinou ji způsobuje oslabení defekačního reflexu. Organické příčiny se vyskytují jen ve specifických případech, například při karcinomu tlustého střeva či konečníku. O zácpu se jedná tehdy, dochází-li k vyprazdňování řidčeji než jednou za dva dny.

 

Důvody, které urychlují rozvoj atonické funkční zácpy nebo k ní činí organismus náchylnější, jsou tyto:

- Nedostatečný přísun vody a vlákniny, jehož následkem nedochází ke stimulaci výstelky střev, která proto ochabuje.

- Nepravidelné vyprazdňováni. Pokud člověk kvůli nervovému napětí nebo spěchu záměrně zadržuje stolici, může se stát,    že ztratí defekační (vyprazdňovací) reflex.

- Nadužívání laxativ (projímadel) může způsobit trvalý zánět střevní sliznice a necitlivost k normálním podnětům.

- Nedostatek pohybu potřebného ke stimulaci defekačního reflexu.

Frekvence vyprazdňování se většinou upraví, když se odstraní výše uvedené příčiny a změní skladba stravy.

 

Prevence zácpy

Zácpa je definována jako obtíže při vyprazdňování stolice, které bývají provázeny:

- vylučováním malých kousků tvrdé stolice;

- sníženou frekvencí vyprazdňování, k němuž dochází třikrát nebo čtyřikrát týdně, i déle.

 

Prevence zácpy je pro udržení dobrého zdraví velmi důležitá a proto

1. Pijte dostatečné množství vody. Pokud tělo trpí nedostatkem tekutin, čerpá vodu ze stolice v tlustém střevě, což ji      vysušuje a ztěžuje její vylučování.

2. Správně se stravujte. Chcete-li předejít zácpě, musíte zvýšit příjem vlákniny. Při prevenci zácpy nejvíce pomáhá:

- Čerstvé ovoce (kromě kdoulí, kaki, granátových jablek a mišpulí, které snižují vylučování, protože to jsou adstringencia)    a také konzumace sušených švestek a rozinek.

- Zelenina.

- Obilniny a celozrnné pečivo či těstoviny.

3. Jezte dostatek vlákniny. Pouze rostlinná strava obsahuje vlákninu potřebnou pro normální průchod stolice střevem.

4. Vytvořte si správné návyky. Projímadla (přírodní vláknina a farmaceutické výrobky), výplach střev, glycerinové čípky a    jiné léky mohou přinést úlevu v akutních případech, ale ne při chronické zácpě. Přetrvávající funkční zácpa se nedá vyléčit   takovými prostředky, které poskytují jen dočasnou úlevu. Můžete se jí ale vyhnout tím, když si vytvoříte správné    návyky:

- Neignorujte fyziologickou potřebu vyprazdňování.

- Pokuste se vykonávat potřebu každý den ve stejnou dobu.

 

Vhodné potraviny

Voda, vláknina, celé zrno, celozrnný chléb, pšeničné otruby, ovoce, zelenina, luštěniny, fíky, rebarbora, med, sušené švestky, lněná semínka, hroznové víno, jablka.

 

Potraviny, které se při zácpě nedoporučují

Sladké pečivo, bílý chléb, měkkýši, čokoláda, maso, ryby.