Crohnova nemoc

 

Tento zvláštní typ zánětu postihuje jak tenké, tak i tlusté střevo. Příčiny jejího vzniku nejsou známy, ale bývá dávána do souvislosti se stravou chudou na vlákninu a zeleninu a bohatou na rafinované a jinak zpracované potraviny. Nejčastěji postihuje lidi, kteří konzumují nadměrné množství bufetových jídel.

 

Zcela specifický je postup při léčbě Crohnovy choroby. V první řadě musíme podávat tinkturu z kopretiny řimbaby, nejlépe v homeopatické potenci D3 (5 až 7 kapek 3krát denně), pak podávat odvar z mochny stříbrné (1 čajová lžička na šálek vody, 2 minuty vařit, užívat 3krát denně), ne však déle než 14 dní, nebo krajně až do obnovy krvácení. Následně pak podávat nálev z pryšce obecného, který pokryje a chrání sliznici. Doby podávání je nutno určit podle stavu choroby a nemocného, popřípadě kúru opakovat.

Veškeré jmenované byliny můžeme podávat v homeopatickém provedení. Je to výhodné pro možnost jemného dávkování a častého podávání, zejména pak při Crohnově chorobě, kde předávkovaní sice nikoho neotráví, ale vyděsí.

 

Spolu s léčbou je možno užívat i reflexní terapii, ale je nutné jemně volit způsob masáže, protože přílišná snaha o brzké uzdravení může nemoc prodloužit a znepříjemnit!

 

Vhodné potraviny

Sójové mléko, mandlové mléko, jablka, kdoule, granátová jablka, mišpule, banány, mrkev, papáju, rýži, oves, tapioku, kaštany, svatojánský chléb, jogurt, rybí tuk, železo, kyselinu listovou.

 

Potraviny, které se nedoporučují při crohnově chorobě

Hamburgery, cukry.