Jaterní cirhóza je závažná nemoc postihující difúzně celá játra. Dochází při ní k odumírání jaterních buněk, místo kterých se tvoří vazivová tkáň, jež způsobuje poruchu proudění krve. V důsledku toho dochází ke:
- Zvýšení tlaku ve vrátnicovém žilním systému, což je způsobeno neregulovaným tokem krve ze střev.
- Hromadění tekutiny v břiše (tzv. ascites - břišní vodnatelnost).
- Snížení detoxikační funkce jater.
Některé potraviny pomáhají následky cirhózy zmírňovat, zatímco jiné ji zhoršují a někdy mohou způsobit úplné selhání jater. Mezi nejškodlivější složky stravy při cirhóze patří alkohol, živočišné proteiny a tuky. Pří výběru potravin je doporučueno řídit se jak níže uvedenými seznamy, tak i těmi, které se nacházejí v části Hepatopatie.
Konzumujte :oj
Sacharidy, vitaminy skupiny B, ovoce, zeleninu, artyčoky, jablka, hroznové víno, mišpule, banány, jahody, cibuli.
Komplexní sacharidy jsou živinou, kterou jsou i nemocná játra schopná velmi snadno zpracovat. Jejich nejlepším zdrojem jsou celá zrna, brambory, tapioka a jiná hlízovitá zelenina.
Omezte nebo vylučte :o(
Alkoholické nápoje, všechny tuky, sodík, maso, sýry, mléko.