Cirhóza jater

 

Jaterní cirhóza je závažná nemoc postihující difúzně celá játra. Dochází při ní k odumírání jaterních buněk, místo kterých se tvoří vazivová tkáň, jež způsobuje poruchu proudění krve. V důsledku toho dochází ke:

 

- Zvýšení tlaku ve vrátnicovém žilním systému, což je způsobeno neregulovaným tokem krve ze střev.

 

- Hromadění tekutiny v břiše (tzv. ascites - břišní vodnatelnost).

 

- Snížení detoxikační funkce jater.

 

Některé potraviny pomáhají následky cirhózy zmírňovat, zatímco jiné ji zhoršují a někdy mohou způsobit úplné selhání jater. Mezi nejškodlivější složky stravy při cirhóze patří alkohol, živočišné proteiny a tuky. Pří výběru potravin je doporučueno řídit se jak níže uvedenými seznamy, tak i těmi, které se nacházejí v části Hepatopatie.

 

Konzumujte :oj

Sacharidy, vitaminy skupiny B, ovoce, zeleninu, artyčoky, jablka, hroznové víno, mišpule, banány, jahody, cibuli.

 

Komplexní sacharidy jsou živinou, kterou jsou i nemocná játra schopná velmi snadno zpracovat. Jejich nejlepším zdrojem jsou celá zrna, brambory, tapioka a jiná hlízovitá zelenina.

 

Omezte nebo vylučte :o(

Alkoholické nápoje, všechny tuky, sodík, maso, sýry, mléko.