Celiakie

 

Též se označuje jako celiakální sprue (malabsorpční syndrom). Vzniká následkem nesnášenlivosti glutenu (lepku), proteinu, který se nachází v pšenici, ječmenu, žitu a částečně i v ovsu. Její rozvoj může podpořit i předčasné zařazení kravského mléka nebo obilnin do jídelníčku kojence. První příznaky choroby se obvykle objevují během kojení nebo v raném dětství, mohou se však vyskytnout i u dospělých. Diagnóza se určuje biopsií střev.

 

Celiakie má následující příznaky

- Průjem. Protože tělo nevstřebává tuky, je stolice objemná a kašovitá.

- Nadýmání.

- Únava, deprese, celkový neklid.

- Opar na rtech.

Všechny příznaky zmizí, když se ze stravy vyloučí gluten (lepek). Nesnášenlivost glutenu, při níž se plně nerozvine typická celiakie, je mnohem běžnější, než se obecně předpokládá.

 

 

 

Vhodné potraviny

Rýži, kukuřici, luštěniny, tapioku, listovou zeleninu, ovoce, pohanku, oves, proso, čirok, vitaminové doplňky. Pacienti s celiakií ze všech potravin nejlépe snášejí rýži.

 

 

 

Potraviny, které se nedoporučují při celiakii

Gluten, mouka, mléčné výrobky, všechny tuky, salámy, pivo.